Oporavak posle operacije nosa

Korisni saveti i najčešća pitanja

Ako ste se odlučili da uradite estestku operaciju nosa, našli ste kliniku u Novom Sadu ili Beogradu, saznali ste koje vrste operacija nosa postoje i koje su cene operacije nosa, onda je vreme da saznate sve o postoperativnom procesu, koliko traje oporavak nakon operacije nosa, na šta treba da obratite pažnju…

oporavak nakon operacije nosa

Savet, pitanja i odgovori u vezi oporavka

Oporavak od rinoplastike nije isti za svakog pacijenta. Pričajte sa drugim pacijentima o njihovim iskustvima. Proces oporavka može biti veoma normalan i izdržljiv ukoliko se budete pridržavali saveta koje ćete dobiti od hirurga pre i posle operacije nosa, a mi smo pripremili nekoliko korisnih saveta i najčešćih pitanja vezanih za proces oporavka od estetske operacije nosa. Sigurni smo da će Vam pomoći.

Da li bi neko treba da bude dostupan da me odveze kući nakon operacije nosa?

Odgovor: Da, definitivno biste trebali da se unapred dogovorite sa nekim da Vas odveze kući nakon rinoplastike. Imaćete otok, glavobolju i osećaćete blage post-efekte anestezije i prema tome, nemojte da se usudite da sednete za volan.

Koliko će me boleti nakon operacije?

Odgovor: Možda ćete trebati da pijete lekove protiv bolova par dana. Moguće je da se tokom spavanja okrenete i tom prilikom stisnete nos pri čemu će Vas verovatno zaboleti, ali ovo je normalno. Ozbiljan bol nakon operacije nije tipičan sem ako se ne radi o infekciji. U globalu, većina pacijenata oseća veoma mali bol.

Koliko traje oporavak od operacije nosa?

Odgovor: Rinoplastika je proces. Neki otoci mogu trajati do 6 nedelja. U suštini, pacijentu su spremni da se vrate svakodnevnom životu nakon desetak dana. Pripremite se na to da Vaš nos bude malo natečen narednih nekoliko meseci i budite strpljivi, jer je potrebno da prodje ovo vreme kako biste videli krajnje rezultate i pravi oblik Vašeg nosa nakon operacije.

Kako ću se osećati nakon operacije nosa?

Verovatno će Vam biti malo neugodno prvi dan nakon rinoplastike. Neki pacijenti osećaju malaksalost i vrtoglavicu. Unutrašnji otok u nosu će verovatno uzrokovati zapušenost zbog čega ćete neko vreme disati na usta. Očekujte otoke oko nosa i očiju prve nedelje. Možda će Vam biti čudan osećaj kad se nasmejete a neki delovi nosa, poput vrha nosa će nakon operacije verovatno utrnuti. Do kraja druge nedelje, otoci, modrice i utrnulost bi trebalo da se smanje u značajnoj meri.

Da li ću biti u zavojima? Koliko dugo?

Imaćete zavoj preko nosa, tačnije sterilnu gazu i zaštitnu masku preko nosa. Neki pacijenti će imati i zaštite uloške u nosu. Ovaj zavoj nosa mora ostati suv i to će se očekivati od Vas. Nakon 7 dana, ići ćete na skidanje zavoja i šavova. Hirurg će Vam možda preporučiti da nosite zaštitne uloške u nosu narednih nedelju dana ili da zalepite gazu i flaster dok spavate, da biste zaštitili nos.

Na šta da obratim pažnju kada dodjem kući posle operacije nosa?

Držite glavu blago podignutu i koristite hladne obloge na očima i obrazima tokom prvih 48 sati nakon operacije. Ovo će uticati na smanjenje otoka. Od hirurga ćete verovatno dobiti nešto za ispiranje nosa kako biste sačuvali vlažnost u unutrašnjosti, da se ne bi stvorila kora od sušenja…

Da li postoji poseban režim ishrane nakon operacije?

Jedite zdravu hranu u normalnim količinama. Proteini i vitamini u ishrani pomoći će bržem procesu oporavka. Veoma koristan savet je i izbegavanje alkohola u narednim mesecima jer alkohol utiče na širenje krvih sudova a samim tim može da se poveća otok u nosu.

Da li treba da odmaram nakon rinoplastike i koliko?

Nakon operacije nosa treba da spavate. Adekvatan odmor pomoći će proces oporavka.

Da li treba izbegavati fizičku aktivnost?

Izbegavajte duvanje nosa barem dve ili tri nedelje nakon operacije kako biste izbegli mogućnost nastanka krvanjrenja. Nemojte raditi ništa fizički zahtevno prvih nekoliko dana, pogotovo prvih 24h posle operacije. Nakon toga, lagana fizička aktivnost, poput šetnje, može biti korisna za proces oporavka. Izbegavajte dizanje teških stvari narednih nekoliko nedelja. Lagani džoging je preporučljiv nakon tri nedelje. Posle toga, trebalo bi da budete u stanju da nastavite sa normalnim aktivnostima bez nekih posebnih restrikcija, jedino ako se bavite kontaktnim sportom. U tom slučaju morate da pazite bar narednih 6 nedelja.

Kakve lekove treba da uzimam nakon operacije?

Vaš hirurg će Vam verovatno prepisati lekove protiv bolova, a možda ćete dobiti listu lekove koje treba da izbegavate nekon operacije, jer mogu poremetiti proces oporavka. Pričajte sa doktorom u vezi ove teme i nemojte uzimati ništa bez pitanja.

Da li treba da izbegavam sunce?

Koža na nosu neposredno nakon operacije može biti sklona opekotinama od sunca, pa bi bilo dobro da izbegavate ekstremne temperature i zaštitite lice lice od sunca.

Kada mogu da se vratim na posao nakon operacije nosa?

Većina pacijenata ostaje kod kuće nedelju dana, dok se oni hrabriji vraćaju na posao već nakon nekoliko dana od operacije. Kada se izvade ulošci, trebalo bi na oko dve nedelje nakon rinoplastike, budete spremni za posao.

Na kakve simptome treba da obratim pažnju i prijavim?

Kontaktirajte Vašeg hirurga ukoliko iskusite poteškoće sa disanjem odnosno ukoliko primetite da Vaše disanje zvuči kao zviždanje. Možda imate neku opstrukciju ili perforaciju septuma, a ovo treba što pre rešavati odgovarajućim merama.

Otoci i modrice nakon operacije nosa

Stvaranje modrica i otoka je uobičajena posledica izlaganja estetskoj hirurgiji nosa. Verovatno ćete iskusiti otoke nosa i modrice u njegovoj okolini, ljuštenje kože ili “šljivu” na oku. Ovo je sve privremeno i ove kratkotrajne posledice operacije nosa su veoma dosadne jer ne možete da vidite remek delo koje je hirurg napravio sve dok modrice i otoci ne prodju.

Količina otoka i modrica zavisi od više faktora a glavni je tip operacije. Kod otvorene rinoplastike, lomljena struktura nosa ili prethodne operacije, mogu uzrokovati da otok traje malo duže nego obično. Takodje postoje izjave hirurga širom sveta da otoci traju duže kod muškaraca nego kod žena.

Kako smanjti otok i modrice nakon rinoplastike?

Vaš hirurg Vam može preporučiti:

da spavate na ledjima sa blago podignutom glavom, 7 do 10 dana nakon operacije
da nosite hladne obloge par dana nakon operacije ili da nakon toga kombinujete hladne i tople obloge.
da nosite uloške u nosu ili da lagano masirate nos

Svakako se posavetujte sa hirurgom da biste znali šta da očekujete.

Takodje, što se modrica tiče:

Morati prekinuti sa pušenjem nekoliko nedelja pre i posle operacije. Ovo je zapravo veoma bitno jer će na ovaj način, krvni sudovi “ojačati”.

Par nedelja pre operacije, izbegavajte proizvode koji utiču na krvni pritisak ili rasredjuju krv. Ovde se pre svega misli na aspirin, ibuprofen, anti-inflamatorne lekove, vitamin E, beli luk i preparate koji sadrže ginko bilobu ili ginseng. Sa druge strane, pitajte hirurga koje lekove i suplemente smete da koristite.

I zapamtite! strpljenje je vrlina. Otoci i modrice će proći za neko vreme nakon rinop
lastike a Vi ćete onda početi da uživate u Vašem novom nosu!

Zakažite konsultacije

Popunite kontakt formu a mi ćemo Vam ubrzo odgovoriti. Možete nas i nazvati na brojeve telefona 021/525-261; 021/426-555 ili nas posetiti u Grčkoškolskoj 3, u centru Novog Sada.

hirurg za operaciju nosa predrag matejin

Preuzmite kupon za popuste tokom meseca Juna

Unesite Vaše ime i email adresu i prijavite se da preuzmete kupone za usluge u našoj poliklinici.

You have Successfully Subscribed!