Šta je rinoplastika
Estetska operacija nosa > sve što treba da znate

Rinoplastika, stručni naziv za operaciju nosa, je hirurška procedura namenjena da reši probleme medicinskog tipa, poput devijacije septuma, problema sa disanjem ili da prosto popravi vizuelni izgled nosa, učini ga simetričnim sa ostatkom lica i vrati samopouzdanje pacijentu. Korekcija nosa je operacija malog rizika i veoma popularna u današnje vreme, laka za izvodjenje a oporavak od operacije nosa ne traje dugo.

Rinoplastika - Estetska Operacija Nosa i Sve Što Treba Znati

Korekcija nosa – više informacija

Dakle, rinoplastika je hirurški proces oblikovanja nosa, odnosno korigovanja njegove veličine, forme ili funkcije. Ona može nos učiniti većim ili manjim, promeniti ugao nosa u odnosu na gornju usnu, izmeniti izgled vrha nosa, korigovati kvrge, „džombe“ ili ulegnuća u nosu koje ljudi nose od rodjenja ili su uzrokovane traumom.

Sve u svemu, ovo je tip operacije kome se podvrgava veliki broj ljudi, kako iz medicinskih tako i iz estetskih razloga, a posebno mladi od 18 do 25 godina.

Operacija nosa se ne preporučuju mladjima od 18 godina, zbog puberteta i nedovoljnog razvijanja nosne hrskavice.

Pre nego što nastavite sa istraživanjem o estetskom korigovanju nosa, morate se dobro informisati da biste mogli da donesete dobru odluku.

Koji tipovi rinoplastike postoje?

Procedura rinoplastike spada u dve kategorije: hiruršu i nehiruršku. Dok prvi (i najpopularniji) metod operacije nosa uključuje rezove kako bi hirurg mogao da oblikuje nos, drugi metod nije toliko “invazivan” i oslanja se na injekcije filerima. Ono što Vi morate znati je da nehiruški metod rinoplastike ne daje trajne rezultate. Vaš plastični hirurg će Vam pomoći da odlučite koji tip operacije nosa je bolji za Vas.

Hirurška korekcija nosa

Zatvorena rinoplastika
Vaš hirurg pravi rezove unutar nosa i pravi potrebne promene bez stvaranja ožiljaka sa spoljašnje strane nosa. Ova tehnika se preferira kada je potrebno napraviti manje korekcije nosa.

Otvorena rinoplastika
Dodatni rez se pravi na mestu izmedju nozdrva kako bi se videla hrskavica. Zavisno od Vaših unikatnih potreba, ova vrsta operacije nosa će hirurgu omogućiti bolji pristup anatomiji Vašeg nosa a samim tim i šansu da se naprave preciznije korekcije. Vaš hirurg će preporučiti otvoreni tip operacije nosa ako postoji potreba za većim korekcijama ili ako se radi o “etničkoj rinoplastici”.

Sekundarna rinoplastika
Za razliku od termina primarna rinoplastika, kada pacijent prvi put ide na operaciju nosa, sekundarna rinoplastika je proces ponovne operacije i kao takav, predstavlja dodatni izazov, jer je tkivo nosa veoma osetljivo i podložno ožiljcima. Upravo zato je proces edukacije o ovoj temi bitan za sve ljude koji razmišljaju o operaciji nosa. Veći deo nosne strukture može biti odstranjen tokom prve operacije, mogu da nastanu ožiljci pa je korekcija često teža nego kada se operacija nosa radi prvi put.

sta je rinoplastika

Sve što treba da znate o rinoplastici

Nehirurška korekcija nosa

Injekcija filera (punila)– Opšteprihvaćen metod nehirurške rinoplastike u kome se koriste substance, takozvani “dermalni fileri” koje se injekcijama unose u tkivo nosa. Na ovaj način se kamufliraju manje grbe i koriguju se ulegnuća na nosu a koja prema obimu posla, ne zahtevaju otvoreni tip operacije.
Ovaj metod obično ne zahteva ništa više od regularne lokalne anestezije a često čak ni to. Kao i kod ostalih metoda nehirurške korekcije nosa, ni ovde rezultati nisu trajni.
Botox® – najpre služi da prikrije bore i manje ožiljke na nosu
Ulošci – Ovim metodom, ulošci mogu biti postavljeni u nos kako bi modifikovali njegov izgled. Medjutim, oni imaju efekta jedino dok se nose, a ne smeju se nositi tokom spavanja, plivanja i fizičkog napora, poput vežbanja.

Proces operacije nosa

Operacija nosa se obično primenjuje bez dodatne hospitalizacije i evo koji koraci su suštinski deo ove procedure:

Konsultacije – Da biste našli pravog hirurga, uradite domaći i istražite, pitajte za preporuke, posetite lekare na vrhu Vaše liste i zakažite pregled (konsultacije za operaciju nosa su obično besplatne), na kome ćete dobiti sve odgovore.

Pre operacije – Vaš hirurg će tražiti od Vas da prestanete sa pušenjem dve nedelje pred operaciju, uzimate vitamine ili će Vam preporučiti odredjeni način ishrane.

Tokom operacije – Procedura će biti sprovedena pod nekom od različitih vrsta anestezija, a o tome ćete prvo razgovarati sa hirurgom. Bez ikakvih komplikacija, možete očekivati da će trajanje operacije nosa biti izmedju jednog do tri sata. Operacija se u suštini izvodi pod totalnom anestezijom.

Posle operacije – Uložak će biti postavljen da održi oblik nosa ili će biti odradjena tamponada radi stabilizacije. Premda ćete najverovatnije otići kući već isti dan, neko će trebati da Vas odveze i bude sa Vama narednih 24 sata. Nemojte pokušavati sami da vozite nakon operacije nosa!!!

Oporavak posle operacije nosa – Rinoplastika je proces. Ona obično ne uzrokuje neke komplikacije iznad očekivanih kao što su otoci oko nosa i stvaranje modrica koje nestaju u roku od dve ili tri nedelje. Dakle, možete očekivati da ćete biti spremni za nastavak svakodnevnog života u roku od 10 do 15 dana. Ulošci se obično vade dve nedelje nakon operacije a ceo oporavak od operacije nosa može trajati oko 6 meseci dok ne budete mogli da vidite krajnji rezultat.

Koja je cena operacije nosa?

Jedno od najčešćih pitanja je koliko košta rinoplastika. U globalu, možete očekivati da će cena operacije nosa biti oko 2000 evra, u zavisnosti od toga da li je primarna ili sekundarna rinoplastika (sekundarna je skuplja), odnonsno da li se radi samo operacija vrha nosa, koja je nešto jeftinija. Faktori koji utiču na cenu su i obim promena, geografska lokacija, ekspertiza hirurga koji sprovodi operaciju i mnogo drugih faktora. Saznajte više o ceni operacije nosa.

Mogući rizici operacije nosa

Rinoplastika je obično uspešna procedura, sa veoma malim rizicima za komplikacije. Ono što Vam predlažemo da uradite je svakako pridržavanje pred i post-operativnih saveta koje ćete dobiti od Vašeg hirurga. Rizici koji su tipični su otok u području nosa i modrice.

Neki od ozbiljnijih rizika bi moglo da bude stvaranje ugrušaka krvi, infekcija ili ožiljci u nozdrvama. Opstrukcije disajnih puteva dovode do problema sa disanjem pa ukoliko se ovo desi, morate odmah obavestiti hirurga kako bi sproveo u delo odredjene mere.

Saznajte više o novosadskim i beogradskim rinoplastičarima

https://en.wikipedia.org/wiki/Rhinoplasty

Operacija nosa – oporavak

Oporavak od rinoplastike nije isti za svakog pacijenta. Stvaranje modrica i otoka je uobičajena posledica izlaganja estetskoj hirurgiji nosa. Verovatno ćete iskusiti otoke nosa i modrice u njegovoj okolini, ljuštenje kože ili “šljivu” na oku.

Ovo je sve privremeno i normalno, a ove kratkotrajne posledice operacije nosa su veoma dosadne jer ne možete da vidite remek delo koje je hirurg napravio sve dok modrice i otoci ne prodju.
Saznajte sve o oporavku, mnogo korisnih saveta, najčešća pitanja koja pacijenti imaju i odgovore na njih.

Zakažite konsultacije

Popunite kontakt formu a mi ćemo Vam ubrzo odgovoriti. Možete nas i nazvati na brojeve telefona 021/525-261; 021/426-555 ili nas posetiti u Grčkoškolskoj 3, u centru Novog Sada.

hirurg za operaciju nosa predrag matejin

Preuzmite kupon za popuste tokom meseca Juna

Unesite Vaše ime i email adresu i prijavite se da preuzmete kupone za usluge u našoj poliklinici.

You have Successfully Subscribed!